EliteFethiye Blog

Sağlıklı bir yaşam için 10 beslenme önerisi

Öğün atlamayın..

Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayın. Çünkü atlanan her öğün bir sonraki öğüne kadar daha çok acıkmanıza ve karşınıza çıkan her yemeği kalorisi yüksek veya düşük, miktarca çok veya az demeden ihtiyacınızdan fazla tüketmenize neden olacaktır.

Öğününüz çeşitli olsun..

Mümkün olduğu kadar çok çeşitli beslenmeye özen gösterin. Her gün beslenme planınız içerisinde tüm besin gruplarına (süt, et, sebze-meyve, tahıl) yer vermeye çalışın. Bu besinlerin hepsinden bir öğünde tüketemeseniz de gün içerisinde farklı öğünlerde almaya çalışın.

Bol sebze ve meyve tüketin..

Sebze ve meyveler bol su ve vitamin-mineral içerip, az kalorilidirler. Bol miktarda ve değişik renklerde sebze, meyve tüketmeniz hem kilo kontrolüne yardım eder, hem de birçok hastalıktan (kanser, kalp-damar hastalıkları) korunmanızı sağlar. Dikkat edeceğiniz önemli bir nokta ise mevsiminde sebze-mevye tüketimidir.

Yağ tüketimini azaltın..

Beslenmenizdeki yağ tüketimini azaltın. Özellikle katı yağlardan (margarin, tereyağ vb.) uzak durun, daha çok bitkisel sıvı yağları tercih edin. Bir günde en fazla 3 yemek kaşığı sıvıyağ tüketin. Yemeklerinizi hazırlarken kızartma yerine ızgara, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemlerini kullanın.

Abur - cubura sınırlama getirin..

Abur cubur olarak nitelendirilen hazır yiyecekler ve ağır tatlılar, pastalar fazla miktarda yağ ve enerji içerdiğinden hem kilo aldırıcı hem de hastalıklara yatkınlığı arttırıcıdır. Bu nedenle bu yiyeceklere mutlaka sınırlama getirin.

Kurubaklagilleri ve lifli besinleri tüketin..

Tüketilen karbonhidrat kaynağının türüne ve miktarına dikkat edin. Saf şeker kaynakları ve rafine unlu besinler yerine tokluk hissini arttıran, kabızlığı engelleyen ve kilo kontrolünü kolaylaştıran kurubaklagilleri (nohut, mercimek, barbunya gibi), lifli tahılları, taze ve kuru meyveleri, sebzeleri tercih edin.

Günde 2 - 2.5 litre su için..

İnsan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe sudur. İnsan açlığa haftalarca dayanabilirken susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Vücut ısısının dengelenmesi, metabolizmanın devamı ve vücuttan zehirli atık maddelerin atılması için su elzemdir. Bu nedenle günde 2-2.5 litre su tüketin.

Alkol alıyorsanız, azaltın..

Alkollü içki tüketme alışkanlığınız varsa bundan vazgeçmeye çalışın, bırakamıyorsanız da azaltın. Ayrıca içkinin çeşidi de önemlidir. Viski, konyak, votka gibi sert alkollü içkiler bira ve şaraba oranla daha yüksek kalorilidir. Alkol boş enerjidir, bize dönüşü yağ şeklinde olur. Alkol alırken, yanında atıştırdığınız kuru yemiş, cips türünde besinlerin son derece kalorili olduklarını da unutmayın.

Egzersizi ihmal etmeyin..

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme düzeninin içerisine muhakkak bir egzersiz programını dahil edin. Yaşam koşullarınıza uygun, sürekli yapabileceğiniz bir aktivite türünü seçin ve düzenli olarak egzersiz yapın.

İdeal kilonuzu koruyun..

Hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak, her zaman zinde ve enerjik olmak için sağlıklı kilo aralığınızda olmanız oldukça önemlirdir. Bunun için Beden Kitle İndeksi (BKİ), vücut yağ yüzdesi, bel çevresi ve kalça çevresi ölçümlerinizin sağlıklı dilimde olmasına özen gösterin. *Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için doktorunuza başvurmalısınız.

Neden hepimiz spor yapmalıyız ?

Neden spor yapmalıyız, spor yapmazsak ne olur, spor yapmanın faydaları nelerdir; düzenli sporun yararları nelerdir gibi sorulara cevap olabilecek en net cümle, aslında hepimizin bildiği bir cümle olan; “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur”dur. Çünkü sağlık, yalnızca bedensel veya ruhsal iyilikle açıklanamaz. Sağlıklı olma durumu; ancak bu ikisinin birlikteliğiyle mümkündür. Ve bu iki şey; yani bedensel ve ruhsal sağlık, birbiriyle yakından ilişkilidir. Bedensel durumunun ruhunu etkilediği gibi; ruhsal durumun da bedenini etkiler. Hatta bu, bilimsel bir gerçektir. Bugün, egzersiz yapmanın vücuttaki mutluluk hormonu olan serotonini arttırdığı; tüm uzmanlar tarafından kabul edilmekte ve anlatılmaktadır. Eğer bu gerçek yeterince ikna edici olmadıysa; gel, neden düzenli spor yapman gerektiğine hep birlikte bir bakalım…



Düzenli spor yapmak, seni strese karşı korur ve duygu durumunu iyileştirir. Düzenli spor, vücuttaki serotonin, endorfin gibi mutluluk veren hormonların salgılanma düzeyini arttırır. Bu hormonların salınımı ise, seni depresyon, endişe, stres gibi negatif durum bozukluklarına karşı korur.



Düzenli spor yapmak, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını destekler ve güçlendirir. Bu nedenle, düzenli spor yaparken; enfeksiyonel hastalıklara; mide, bağırsak hastalıklarına yakalanma riskin ciddi biçimde azalır.

Düzenli spor yapmak, zihinsel etkinlikleri ve beyin fonksiyonlarını destekler. Bu nedenle düzenli spor yapan insanların anlama ve hafıza yetenekleri daha yüksektir. Bu kişiler, diğerlerine göre daha yaratıcı düşünebilir ve problemlere karşı daha pratik çözümler üretebilirler.



Düzenli spor yapmak, uyku problemlerini tümüyle ortadan kaldırır. Çünkü düzenli spor yaptığında, gün boyu fiziksel ve zihinsel açıdan aktif olursun. Dolayısıyla da yatma vaktin geldiğinde, rahatlıkla uykuya dalabilirsin. Düzenli spor yapan insanların uykusuzluk sorunu yaşama riski oldukça düşüktür.



Düzenli spor yapmak, kaslara ve eklemlere hem esneklik hem de hareket kabiliyeti kazandırır. Bu nedenle düzenli spor yapan insanlar, sırt, bacak, bel bölgelerindeki ağrılar ve kramplara karşı bedenlerini korumuş olurlar. Yani düzenli spor yaptığında, herkesin sıkça şikayet ettiği bu ağrıları yaşama riskin ciddi biçimde azalır ve hayatın her alanında daha aktif biri olabilirsin.



Düzenli spor yapmak, vücuttaki toksinlerin daha kolay atılmasını sağlar. Bu da daha hızlı kilo vermek anlamına gelir. Hedef ve ihtiyaçlarına bağlı bir program eşliğinde düzenli olarak spor yaptığında, kolaylıkla vücudundaki yağ yakımını hızlandırabilir ve kas kütleni arttırabilirsin.



Düzenli spor yapmak; kişiye sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırır. Çünkü düzenli spor yapan insanlar, buna emek harcadıklarını bilirler ve sağlıksız beslenerek bu emeği ziyan etmek istemezler. Dolayısıyla beslenmelerine de ister istemez özen gösterirler. Bu özen, zamanla bir alışkanlık haline gelir ve kişi de hayatına sporla birlikte muhteşem bir şey daha katmış olur. Ayrıca düzenli spor yapıyorsan, sporla aldığın kalorileri yakabileceğini bildiğin için, porsiyonlarında daha özgür davranabilirsin.



Düzenli spor yapmak, net bir şekilde yaşam kalitesini arttırır. Sporla, vücudunda biriken kötü enerjiden kurtulabilir ve mutluluk hormonu salınımını arttırarak enerjini iyiye çevirebilirsin. Bu sayede günün her saatinde, hareket edecek enerjin mevcuttur.



Düzenli spor yapmak, özgüveninin artmasına da yardımcı olur. Düzenli spor yapan kişiler, kendilerini sağlıklı hissederler, fit bir görüntüye sahip olurlar. Bu da onlara istediklerini giyme, istedikleri gibi beslenme özgürlüğü kazandırır. Dolayısıyla da kendilerini her zaman iyi hisseder, kendilerine karşı daha güvenli olurlar ve çevrelerini de bu duruşlarıyla daha çabuk etkilerler.



Düzenli spor yapmak, kişiye her konuda motivasyon kazandırır. Düzenli spor yaptığında kendini her zaman iyi hissedeceğin için, her konuda daha istekli hissedersin ve motivasyonun her zaman tamdır. Bu devamlı motivasyon sayesinde, giriştiğin işlerde her zaman daha başarılı ve gelişim odaklı olabilirsin.

<